perjantai 14. kesäkuuta 2019

Kolmas inseminaatio

Tänään oli vuorossa inseminaatio numero kolme. Sovimme maanantaisen aukiolotutkimuksen jälkeen, että tekisin ovulaatiotestit päivittäin ja mikäli testi ei olisi positiivinen vielä torstaiaamuna, pistäisin Pregnyl-piikin ovulaation aikaansaamiseksi ja inseminaatio voitaisiin tehdä perjantaina. Keskiviikkona tein testin tuttuun tapaan aamupäivällä ja se oli aivan selvästi negatiivinen. Koska tämä jo poissulki mielestäni mahdollisuuden tehdä inseminaatio torstaina, soitin jo keskiviikkona klinikalle ja varasin inseminaatioajan perjantaille. Kävin keskiviikkona töiden jälkeen apteekissa tarkoituksenani hakea Pregnyl sieltä mutta yllättäen se olikin loppu tukusta eikä vaihto Ovitrelleen onnistunut ilman uutta reseptiä. Tästä tulikin vähän päänvaivaa; klinikka aukeasi aamulla vasta samaan aikaan, kun omat työni alkavat; saisin varmasti Ovitrelle-reseptin yhdellä puhelinsoitolla klinikalle mutta miten pääsisin apteekkiin lääkettä hakemaan? Sovimme jo, että kesälomalla oleva puolisoni voisi tässä tapauksessa hakea lääkkeen apteekista ja tuoda minulle töihin. Torstaiaamuna heräsin tuntia ennen kellonsoittoa ja päätin tehdä tapojeni vastaisesti ovulaatiotestin heti herättyäni. Tulos oli seuraavanlainen:

Ovitrellea ei siis tarvinnut käydä hakemassa vaan luonto hoiti homman juuri sopivasti. Tänään ennen inseminaatiota lääkäri katsoi tilanteen vielä ultralla; johtofollikkeli oli edelleen havaittavissa mutta se ei ollut muodoltaan enää täysin pyöreä vaan selvästi vähän luhistunut, ovulaatio oli siis ilmeisesti hyvin pian tapahtumassa ja inseminaation ajoitus siten täysin oikea. Kohdun limakalvon paksuus oli hyvä 10 mm. Siittiöitä oli tällä kertaa aivan huikea määrä, yli 50 miljoonaa eteenpäin liikkuvaa! Uudella lahjoittajallamme on selkeästi erittäin hyvälaatuinen sperma. Inseminaatio ei tällä kertaa tuntunut lainkaan niin ikävältä kuin edellisillä kerroilla, kohdun reagointi oli selvästi vähäisempää.

Ajoitus osui siis nappiin ja siittiöitä oli runsaasti. Kun munanjohtimetkin ovat todistetusti auki, voisi ajatella raskauden alkamisen todennäköisyyden olevan nyt varsin hyvä. Hedelmöittyminen tuleekin tässä tilanteessa melko varmasti tapahtumaan, mutta se ei vielä riitä raskauden alkamiseen. Hedelmöittyneen munasolun pitää alkaa jakautumaan ja syntyneen alkion pitää pystyä kiinnittymään kohdun limakalvoon. Ikäiselläni naisella keskimäärin noin kolmasosa munasoluista on kromosomeiltaan virheellisiä, minkä vuoksi alkion kehitys saattaa keskeytyä jo hyvin varhaisessa vaiheessa. Nyt ei siis auta kuin toivoa, että tällä kertaa irtoava munasolu olisi kromosomeiltaan normaali ja siitä syntyisi hedelmöittymisen myötä elinvoimainen alkio.

Teimme samalla suunnitelman seuraavaa kiertoa varten, mikäli tästä inseminaatiosta ei raskaus ala. Tähän asti inseminaatiot on tehty luonnolliseen kiertoon, mutta seuraavalla kerralla follikkelin kasvua varmistellaan hieman letrotsoli-lääkityksellä alkukierrossa. Ovulaation ajoittamiseen käytetään tarvittaessa hCG-pistosta. Tämä jäi nyt siis viimeiseksi luomukiertoon tehdyksi inseminaatioksi. Toivomme tietysti, että tästä alkaisi raskaus ja letrotsolien maailma jäisi meille tuntemattomaksi. Fiilis on nyt heti inseminaation jälkeen erittäin positiivinen, pidän kovasti uudesta klinikasta ja etenkin lääkäristä. joka suoritti aukiolotutkimuksen ja inseminaation. Edessä oleva kahden viikon odotus on piinaavaa mutta ajatus klinikalle paluusta ei ainakaan herätä nyt mitään negatiivisia tuntemuksia. Onneksi kesällä on paljon kaikkea kivaa tekemistä, niin aika kuluu nopeammin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti