tiistai 29. tammikuuta 2019

Testailua

Raskauden alkamisen kannalta on tärkeää saattaa siittiö ja munasolu yhteen oikealla hetkellä. Munasolun irtoaminen eli ovulaatio tapahtuu vain kerran jokaisen kuukautiskierron aikana, useimmilla naisilla noin kaksi viikkoa ennen vuodon alkamista. Munasolu säilyy hedelmöittymiskykyisenä vain noin vuorokauden ajan ovulaation jälkeen. Siittiöt voivat elää normaalisti useitakin päiviä odottamassa munasolua, mutta pakastaminen ja sulattaminen on niille sen verran kova koettelemus että niidenkin elinikä lyhenee korkeintaan sinne vuorokauden tienoille. Ajoitus on siis saatava hyvin kohdalleen, jotta inseminaation lopputulos olisi toivottu. Ovulaation ajankohta voidaan määrittää kaikista tarkimmin lääkärin tekemillä ultraäänitutkimuksilla. Nämä tulevat kuitenkin varsin kalliiksi, joten ennen varsinaisia yrityskiertoja on kustannustehokkaampaa bongailla ovulaatioita kotikonstein. Osa naisista tuntee ovulaation selkeästi kipuna kun se tapahtuu, itse en kuulu siihen ryhmään jolle ovulaatio aiheuttaisi jotain selkeitä tuntemuksia joten joudun selvittämään ovulaation ajankohdan muuten. Käytössäni on tällä hetkellä kolme tapaa: puhelimen sovellus, johon merkitsen kuukautisten ajankohdat, ovulaatiotestit ja ruumiinlämmön mittaaminen joka aamu.

Älypuhelimiin saa nykyään hyvin monenlaisia sovelluksia joten ei ole yllättävää, että naisen kuukautiskierron seuraamiseen löytyy useampikin vaihtoehto. Itse olen pienen vertailun jälkeen päätynyt Flo-sovellukseen, johon voi merkitä vuotopäivien lisäksi ovulaatiotestien tulokset, mitatut ruumiinlämmöt ja vaikka mielentilansa joka päivä. Sovellus ennustaa tähän mennessä toteutuneiden kiertojen perusteella tulevia kiertoja sekä odotettujen vuotopäivien että odotetun ovulaatiopäivän osalta. Koska kiertoni on varsin säännöllinen, pystyn hyvin katsomaan sovelluksen kalenterista, milloin kuukautiset tai ovulaatiot ovat muutaman seuraavan kuukauden aikana odotettavissa.

Ovulaatiotestit perustuvat luteinisoivan hormonin (LH) mittaamiseen virtsasta. LH:n pitoisuus elimistössä on perustasossa melko matala, mutta nousee äkillisesti noin 24 - 36 tuntia ennen ovulaatiota. Kotikäyttöön tarkoitettuja ovulaatiotestejä löytyy eri merkeissä ja hintaluokissa; päädyimme tilaamaan viime syksynä ison paketin halvimpia testejä eräästä nettikaupasta ja ne ovat toimineet hyvin. Ensimmäisessä kierrossa tein ovulaatiotestit aamuvirtsasta, jolloin viivojen vahvuuden tulkitseminen aiheutti hieman päänvaivaa; sen jälkeen siirryin testaamaan valmistajan ohjeiden mukaisesti aina puolenpäivän jälkeen ja tulokset ovat olleet huomattavasti selkeämpiä, kuten kuvasta näkyy.

Ruumiinlämmön mittaamisen aloitin vasta nykyistä edeltävässä kierrossa. Lämpö tulee mitata tarkalla mittarilla heti aamusta. Ruumiinlämpö nousee noin 0,5 celsiusastetta ovulaation jälkeen ja pysyy koholla loppukierron ajan kuukautisten alkamiseen asti. Lämmönmittaamisessa on muistettava mahdolliset virhelähteet; myös esimerkiksi sairastuminen tai muutokset makuuhuoneen lämpötilassa voivat vaikuttaa ruumiinlämpöön. Itsellänikin tämänhetkisen kierron alkupuolella lämmöissä oli melkoista sahailua flunssan ja reissaamisen vuoksi. Ovulaatiota seuraava lämmönnousu on kuitenkin ollut selkeästi havaittavissa molemmissa kierroissa, joissa olen lämpöjä seuraillut.

Siinä määrin kun asiaa pystyy kotikonsteilla selvittämään, vaikuttaisi siltä, että ovuloin säännöllisesti joka kierrossa. Toivon, että asia oikeasti onkin näin, jolloin pystyisimme ainakin aloittamaan hoidot luonnolliseen kiertoon tehdyllä, hyvin ajoitetulla inseminaatiolla. Ensimmäiseen lääkärikäyntiimme on vielä muutama viikko ja sen jälkeen olemme toivottavasti ainakin hieman viisaampia tämän asian suhteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti